Š.MICHAĽANY: Priebeh referenda je pokojný, komisia dostala dva podnety

24.10.2009 Sabinov

Šarišské Michaľany 24. októbra (TASR) – Miestne referendum, v ktorom obyvatelia obce Šarišské Michaľany, okres Sabinov, rozhodujú o tom, či zostane súčasný starosta Jozef Brendza vo funkcii, prebieha pokojne a do 13. ...
TASR to potvrdil predseda miestnej referendovej komisie Ján Krivý.
\"Referendové miestnosti sme otvorili presne o 7. hodine, priebeh referenda je bez rušivých momentov. Miestna komisia prijala dva podnety na preverenie, vyžiadali sme si podrobnosti k nim a ešte dnes zaujmeme stanovisko, \" konštatoval Krivý.
Oba podnety adresoval miestnej referendovej komisii Stanislav Škop. Ten je autorom petície, ktorá bola dôvodom na vypísanie referenda. Škop sa domnieva, že informácie o platnosti referenda zverejnené v miestnych obecných novinách boli zavádzajúce.
Ďalší podnet sa týka priebehu referendovej kampane. Iniciátori petície vraj v piatok po obci roznášali letáky s informáciami o dôvodoch jej spísania a spôsobe hlasovania v referende. Za nimi údajne chodila skupina osôb, ktorá ich vyberala zo schránok. Škop sa domnieva, že by mohlo ísť o ľudí z okolia starostu obce.
\"Rozhodli sme sa, že podáme podnet na políciu na preverenie podozrenia marenia prípravy a priebehu referenda. Podnet sme podali včera vo večerných hodinách, \" dodal Škop. Stanovisko starostu obce sa TASR nepodarilo získať, nedvíhal mobilný telefón.
V obci registrujú 2141 oprávnených voličov, ktorí môžu svoj názor vyjadriť do 20. hodiny v dvoch volebných okrskoch. O konaní referenda rozhodlo obecné zastupiteľstvo na mimoriadnom zasadnutí v septembri tohto roka na základe petície, ktorú podpísalo 795 občanov. Komisia pri kontrole hárkov uznala 769 podpisov.
Petícia bola priamou reakciou na udalosti, ktoré sa odohrali v obci 8. augusta, keď sa v areáli futbalového štadióna konalo neohlásené zhromaždenie prívržencov Slovenskej pospolitosti. Tí prišli protestovať proti rozmáhajúcej sa rómskej kriminalite v tomto regióne a pridalo aj množstvo obyvateľov obce. Zhromaždenie sa nakoniec skončilo zásahom polície.
V petícii vyčítajú Brendzovi nezvládnutie situácie počas zhromaždenia a zároveň netransparentné hospodárenie s majetkom obce. Starosta ešte v auguste označil petíciu za neodôvodnenú a považuje ju za politický boj, ktorý rozpútala opozícia.
 

Vyberte región